Windmolens Goyerbrug

Windmolenwoensdag 02 oktober 2019 19:35

Op 1 oktober is in de gemeenteraad van Houten de verklaring van geen bedenking besproken voor de komst van vier windmolens bij de Goyerbrug. De raad heeft besloten deze verklaring van geen bedenking af te geven. Lees hieronder de bijdrage van de ChristenUnie.

Tussen het vorige debat over Windpark Goyerbrug op 28 mei en vandaag ligt een hete zomer. Extreme temperaturen, in Nederland maar veel dramatischer nog, ook in het Noordpoolgebied,
Alaska en Siberië, met als gevolg o.a. enorme bosbranden en smeltende veengebieden die eerder duizenden jaren bevroren waren. Een paar voorbeelden die duidelijk maken dat de gevolgen van klimaatverandering meedogenloos zichtbaar worden.

En dan lees je gisteren in de krant dat Nederland bijna Europees hekkensluiter is op het gebied van hernieuwbare energie. Alleen Luxemburg scoort nog slechter. In 2018 zaten we op 7,4% terwijl de doelstelling voor 2020 14% is. Hoeveel aansporing hebben we nog nodig om serieus vaart te maken met duurzame energie-opwekking?

Voorzitter, wij ondersteunen van harte het voorliggende raadsvoorstel om een Verklaring van Geen Bedenkingen voor Windpark Goyerbrug af te geven en vanuit de gemeente 100.000 euro bij te dragen aan het Windfonds. Een paar overwegingen hierbij:

1) Naar onze mening zijn alle 23 zienswijzen volledig en overtuigend beargumenteerd beantwoord. Waar nodig is gebruik gemaakt van aanvullende informatie en onderzoeken van experts, o.a. de GGD.

2) Het rapport van de bureaus UUM en Smartland toont aan dat het windpark Goyerbrug landschappelijk inpasbaar is op deze locatie. Waarbij je wel op het zogenaamde ‘mesoniveau’ een aantal landschappelijke interventies zou kunnen doen.

3) En dan het draagvlak. Ik heb de vorige keer al duidelijk gemaakt dat het vanuit bestuurs-
wetenschappelijk opzicht helemaal niet ongebruikelijk is om draagvlak te vertalen in de mate waarin een bestuurlijk besluit door betrokkenen wordt geaccepteerd. En dan is het een feit dat inmiddels 14 van de 15 direct omwonenden een overeenkomst hebben gesloten met de initiefnemer en zich daarmee gecompenseerd weten voor de plaatsing van windmolens in hun leefomgeving.

4) En hoe je het begrip ‘aantoonbaar draagvlak’ ook waardeert, wat we in het proces gezien

hebben is dat de ondernemer zijn uiterste best heeft gedaan, soms uitgenodigd door een amendement van deze raad. En dat heeft uiteindelijk geresulteerd in uiterst royale
compensatiemaatregelen, naast de overeenkomsten met de direct omwonenden ook de participatiemolen, de kortingsregeling voor omwonenden tot een straal van 1667 meter, de bijdrage aan het windfonds van 50.000 en de bijdrage voor mensen met een smalle beurs van 50.000. Wij zijn oprecht blij met dit hele pakket!

5) Gezien de grote extra toezeggingen door de ondernemer, vinden wij het voorstel om als
gemeente 100.000 euro in het Windfonds te storten, zeer goed te verdedigen.

Voorzitter, wij zijn ons er zeker van bewust dat niet alle zorgen en bezwaren van een aantal
omwonenden van het Windpark Goyerbrug zijn weggenomen. Hoe goed de bezwaarschriften ook zijn beantwoord, welke rapporten van welke deskundigen er ook beschikbaar zijn, hoeveel compensatie er ook uitgedeeld word. Daarom moeten inspanningen om het gesprek aan te gaan en omwonenden te betrekken, na vanavond niet ophouden.

Voor nu zijn wij blij met het zorgvuldige proces zoals dat gelopen is en we zien uit naar het
uiteindelijke resultaat: een draaiend Windpark Goyerbrug als onderdeel van een energieneutraal Houten!

Labels

« Terug

Archief > 2019 > oktober

Geen berichten gevonden