Gemeenteraadsfractie Houten Nieuwsbrief november 2006

krantenzaterdag 02 december 2006 13:33

Inhoudsopgave:<br>
1. Bezoek Andre Rouvoet aan Houten op 17-11-06<br>
2. Begroting 2007 en motie opvoedingsondersteuning<br>
3. Koopzondagen<br>
4. Contact met Belangengroep Schalkwijk<br>
5. De fractie op pad!<br>
6. Terugblik Tweede Kamer verkiezingen

1. Bezoek Andre Rouvoet aan Houten op 17-11-06

Zoals we al hadden aangekondigd, deed Andre Rouvoet, fractievoorzitter van de Tweede kamerfractie van de ChristenUnie, op vrijdag 17 november Houten aan in het kader van de Tweede-Kamerverkiezingen. Hij was wat verlaat, want eerst moest nog een bezoek worden gebracht aan de basisschool de Vlinder in Houten-Zuid. Daar werden opnames gemaakt voor het jeugdjournaal. En in een fietsstad met de auto van het ene eind van Houten naar het andere, valt niet mee. Rond de klok van half elf arriveerde hij met de ChristenUnie-campagnebus bij het station, waar de fractie hem ontving. Daar stapte Rouvoet gezamenlijk met de Houtense fractie op de fiets (hoe Houtens!), om vervolgens onder flinke mediabelangstelling naar het Oude Dorp te fietsen. Inmiddels was het Plein van het Oude Dorp volgestroomd met basisschoolleerlingen en vele belangstellenden uit Houten. Daar aangekomen beantwoordde Andre Rouvoet allerlei vragen van kinderen over voetbal, familie en uiteraard over politiek. Tenslotte vertrok André met de bus naar Veenendaal. Uiteraard na een uitgebreide rondrit door ons prachtige buitengebied. Al met al was het een zeer geslaagd bezoek!

 

Diederick van Dalen

2. Begroting 2007 en motie opvoedingsondersteuning

Tijdens de algemene beschouwingen van 4 november is de begroting voor het jaar 2007 vastgesteld. De begroting/meerjaren saldo zag er evenwichtig uit. Voor extra taken uit het actieprogramma van dit college is ruim 5 ton uitgetrokken. Voor de resterende 7,5 ton moet nog geld gezocht worden. Er werden 13 wijzigingsverzoeken ingediend in de vorm van een motie (opdracht aan het college om iets te gaan doen) of een amendement (onderdeel van het voorstel wordt gewijzigd). Daarvan werden er 7 uiteindelijk weer ingetrokken na toezeggingen van de wethouder of omdat er onvoldoende draagvlak was. Van de resterende 6 werd er 1 aan genomen: Een motie van de ChristenUnie om extra geld uit te trekken voor opvoedingsondersteuning. Een geweldig succes. Als u de bijdrage van de ChristenUnie wilt horen, ga dan naar naar www.christenunie.houten.nl Daar vindt u een filmpje van de bijdrage die ik hield.

Caspar Voorberg

3. Koopzondagen

In de gemeenteraadsvergadering van 14 november jl. werd er een voorstel ingediend door de VVD en Houtens Belang, om het aantal koopzondagen in Houten te kunnen opschroeven naar 12 zondagen per jaar. Dit vooral omdat enkele bedrijven op bedrijventerrein ‘De Meerpaal’ dit wensen. Als ChristenUnie-fractie vonden wij dit voorstel teleurstellend. Niet alleen omdat we als christelijke partij graag de zondag als bijzondere dag in ere houden, maar ook omdat het voor ondernemers, winkelpersoneel en winkelend publiek heel goed is om één dag in de week even een rustpauze te kunnen inlassen, om zich te kunnen richten op familie, vrienden, kerkgang, natuur, etc. Bovendien is er naar onze mening bij vrijwel alle ondernemers geen behoefte aan meer koopzondagen, nu er bijvoorbeeld voor 2007 maar twee zijn aangevraagd.

Als ChristenUnie-fractie hebben wij dan ook duidelijk tegengestemd. Daarbij hebben wij gesteld dat aanvaarding van het voorstel een tweede dieptepunt voor de ChristenUnie, na het ambtsgebed, zou betekenen. Om ons geluid helder te laten klinken, hebben we gesteld dat hiermee wat ons betreft de grens is bereikt. Als collegepartij kunnen we een derde dieptepunt niet meemaken. Dit is bij de andere collegepartijen stevig aangekomen. Uiteindelijk zijn de stemmen gestaakt, zodat het voorstel niet direct is aangenomen. Waarschijnlijk zal dit een volgende raadsvergadering wederom aan bod komen. Wordt vervolgd dus.

Diederick van Dalen

4. Contact belangengroep Schalkwijk

In de fractievergadering van 13 november hebben wij een goed gesprek gehad met de belangengroep Schalkwijk, over de wantoestanden waarover we al in een eerdere nieuwsbrief schreven. Met de belangengroep hebben we nog eens duidelijk besproken welke problemen er spelen. Het gaat vooral om jeugdcriminaliteit en overlast van hangjongeren. Een stuk in de dorpskrant van Schalkwijk, geschreven door de belangengroep, heeft er toe bijgedragen dat het gesprek in het dorp in elk geval gestart is. Daarnaast hebben we met de belangengroep afgesproken dat we op de St. Michaël-school weer gastlessen door de wijkagent willen laten verzorgen (Doe-effe-normaal-project). Dit zal hopelijk leiden tot bewustwording onder de jeugd van het effect van hun gedrag. Ook hebben we gesproken over oplossingen voor de oudere jeugd, om de overlast van hangjongeren tegen te gaan. Mogelijkheden zijn een alternatieve rinkeldekinkel-lijn, zoals de gemeente die geïntroduceerd heeft in het Oude Dorp, en het aanleggen van een hangplek voor de jongeren. Deze mogelijkheden zal de belangengroep dan ook nader bekijken. De ChristenUnie-fractie heeft aangegeven dat ze graag op de hoogte blijft van de situatie in Schalkwijk, en dat ze mee blijft zoeken naar oplossingen voor de problemen. Daarbij moet vooral gekeken worden naar positieve prikkels.

Diederick van Dalen

5. De fractie op pad!

Stichting Reinaerde

Op 31 oktober organiseerde stichting Reinaerde op locatie de Heygraeff in Woudenberg in het kader van de toen nog komende landelijke verkiezingen het symposium “Jij mag het zeggen”. De Heygraeff biedt mensen met een verstandelijk handicap dagprogramma, verzorging en begeleiding. Een aantal mensen wonen daar. Enkele plaatselijke politici waren uitgenodigd om in begrijpelijk Nederlands te vertellen waar hun partij voor staat. Het programma stond onder leiding van de BN-er Angela Groothuizen. Ik had een Bijbel meegenomen, liet deze zien en vroeg om de mensen wisten wat voor boek dit was. Enkele mensen reageerden met herkenning. Met dit als vertrekpunt heb ik een en ander over ons programma verteld en het gehouden bij aansprekende onderwerpen als mens, milieu, werk. Hierna kreeg ik kort de tijd om de volgende stellingen toe te lichten waar de zaal weer op mochten reageren.

  • Zorg: De regering moet meer doen voor mensen met een beperking.
  • Natuur: Als er te weinig huizen zijn, mag er ook in natuurgebieden gebouwd gaan worden.
  • Inkomen: Rijke mensen moeten geld inleveren, zodat mensen met een laag inkomen meer geld kunnen krijgen.
  • Werk: Er moeten voor mensen met een beperking veel meer banen komen in gewone bedrijven.
  • Veiligheid: Nederland kan alleen veiliger worden als er veel politieagenten op straat lopen.
  • Vervoer: Vervoer voor mensen met een beperking moet gratis zijn

De reacties van de mensen waren erg leuk. Erg veel humorvolle situaties. Mee doen aan een dergelijke symposium laat zien dat we voor deze kwetsbare medemens een hart hebben en serieus op hun vragen in willen gaan.

Woodpolitics

Op 5 november j.l. waren alle politieke partijen uitgenodigd voor een jongerendebat in Chipolata. Er was echter een probleem: Op de avond zelf waren bijna geen jongeren. Dat bracht natuurlijk de vraag naar voren hoe je hen het beste kunt bereiken. Het beste is om hen op te zoeken in hun eigen leefomgeving. Dat is Chipo, maar ook bijvoorbeeld op school. Dat laatste gaat binnenkort gebeuren op de Heemlanden. Ook heeft de ChristenUnie een les verzorgd op de GBS de Triangel als voorbereiding op het bezoek van Andre Rouvoet. Maar uiteindelijk is er eerst plenair, later in 1 op 1 gesprekken goed doorgepraat over tal van thema's. Als bijzonderheid wil ik noemen dat ik uitgebreid heb zitten praten met een DJ die nooit iets had gehad met de ChristenUnie maar wel positief stond tegenover de standpunten van deze partij. Hij verdedigde zelfs tegenover de PvdA jongeren wethouder dat het belangrijk was dat ouders thuis zijn voor hun kinderen, omdat ze anders, zo was zijn ervaring in Amsterdam, opgroeien voor galg en rad. Een andere bijzonderheid was dat ik een zeer enthousiast ChristenUnie lid tegen kwam die zich graag voor de ChristenUnie zou willen inzetten, b.v. voor de oprichting van een jongerenafdeling Perspectief. Geweldig!

GBS de Traingel

Daarnaast heb ik op 16 november jl. een gastles verzorgd op basisschool de GBS de Triangel in Houten over het thema verkiezingen. Dit was georganiseerd vanwege de komst van Andre Rouvoet in Houten. We hebben aan de hand van een powerpoint-presentatie gesproken over hoe de regering en de politiek werkt. Het viel me op dat de kinderen veel weten over de thema's die ik aanroerde: scholen, dierenwelzijn en milieu. Ik liet, nadat ik gehoord had wat de kinderen daarvan vonden, per onderwerp zien wat de politieke partijen daarover zeggen in hun verkiezingsprogramma. Een lastige vraag was bijvoorbeeld hoe je om gaat met dierproeven. Aan de ene kant is dat natuurlijk zielig voor deze beesten, aan de andere kant wordt op deze manier geprobeerd medicijnen te maken die ernstige ziekten kunnen genezen. Over scholen riepen de kinderen vooral dat er goed onderwijs moest zijn, maar ook langere pauzes. Wat het milieu betreft vonden de kinderen het vooral belangrijk dat we nieuwe technieken ontwikkelen waardoor er minder giftige stoffen worden geproduceerd. Maar natuurlijk ook dat je vaker de fiets pakt in plaats van de auto. Uiteindelijk hebben we nog een foto gemaakt van groep 7 en 8 samen met hun juf Sandra Schievink. Deze stond zaterdags in het Nederlands Dagblad op de jeugdpagina Honk.

MAD-day

Commissielid Bob van Dijk heeft tijdens de Make A Difference Day geholpen in het Haltna-huis. Hij hielp hier met het ondersteunen van het ‘Pleintjes-feest’ voor de bewoners. Hierbij eten de bewoners met elkaar op de pleintjes voor hun kamers of appartementen. Een draaiorgel maakte het geheel helemaal af! Wilt u meer weten over het MADD-project, kijkt u dan eens op www.maatschappelijkondernemenhouten.nl .

6. Terugblik Tweede-Kamerverkiezingen

Als ChristenUnie-fractie zijn wij uiteraard erg blij met de uitslag van de verkiezingen: 6 zetels! In Houten kreeg de ChristenUnie flink meer stemmen: zo’n 600 meer dan bij de Gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar. Bij de feestelijke bijeenkomst in Den Haag was de sfeer uitgelaten. Wat een zetels, wat een zegen! Verder kijken we blij en dankbaar terug op de campagneperiode: het bezoek van André Rouvoet was erg succesvol, en ook in persoonlijke gesprekken (zoals bijvoorbeeld op de verkiezingsmarkt) hebben we veel waardevolle dingen besproken. Ik schrijf dit nu na de verkiezingsuitslag, en besef dat ik het ene na het andere wonder voorbij zie komen. Iemand noemde onlangs zoiets: een glimlach van God. Erg benieuwd hoe de formatie van een nieuw kabinet zal verlopen.

Informatie over afmelden of wijzigen van uw gegevens voor deze nieuwsbrief? Mail caspar.voorberg@wanadoo.nl

« Terug

Archief > 2006 > december

Geen berichten gevonden